Vinduesprojektet

NB. klik på billeder for at se dem større

Lige siden vi flyttede ind i 1995, var det planen, at vinduerne på sydsiden af huset skulle skiftes. I år 2004 fik Thomas sammen med Niels Meyer den ide at prøve at lave en lidt modificeret udgave af det oprindelig vindue, der sad i østgavlen på loftet, som var sat i da huset blev bygget omkring 1925.

I sommeren 2004 blev der købt tømmer og et par specielle fræsejern måtte håndlaves for at få de rigtige profiler.

I løbet af efteråret blev der skåret, høvlet og fræset og efterhånden fik vi lavet det forskellige profiler der skulle til. Alt dette foregik ude hos Niels på hans snedkermaskine - en god gammel maskine som han fik lov at købe af sin gamle mester, da han gik på pension.


Oktober 2004

Oktober 2004

December 2004

December 2004

I marts 2005 havde vi alle profiler og kunne prøve at skære dem til og lave de udstansninger, der skulle til for at lave et prøve-vindue. Det var en stor dag.


Marts 2005

Nu vidste vi, hvordan de enkelte profiler skulle skæres til, så de kunne blive samle rigtigt.

I 2006 gik projektet lidt i stå på grund af Thomas arbejde, men i 2007 kom vi igang igen.

Da vi nu var færdige med at bruge snedkermaskinen, blev det hele flyttet hjem til os selv. Næste trin var så at samle karme og vindue-rammer. Både karme og ramme blev tappet sammen og rammerne blev fæstnet med træ-dyvler.


April 2007

Juni 2007

Juni 2007

Da alle karme og rammer var samlet, blev alle karme mærket med numre og derefter startede den individuelle tilpasning af de enkelte rammer. Herefter skulle der fræses ud til hængsler - i både karme og rammer, og det samlede vindue var så klar til grunding.

Juli 2007

Juli 2007

Hen over sommeren 2007 kom Elsebeth og Mogens og hjalp med at grunde. Først skulle alle knaster have schellak og derefter skulle alt have to gange grunding med tynd linolie med en lille smule pigment i.

Selve malingen kom vi første i gang med i foråret 2008. Det var igen Mogens og Elsebeth der kom og gav en hånd med.


Maj 2008

Maj 2008

Maj 2008

Efter sommeren 2008 blev der taget hul på et nyt stort projekt - en ny 1. sal (men det er en helt anden historie). Men for at kunne få lukket kvisten mod syd, skulle vi have 2 vinduer færdige. Så der måtte fokuseres, og hele processen med kitning af glas, efter-maling og samling blev ført til ende, og i november havde vi 2 vinduer klar, som blev sat i midt i december.

September 2008

September 2008

November 2008

December 2008

I foråret 2009 besluttede vi at i år skulle vinduerne i. Vi var nu så tæt på målet, og de gamle vinduer var nu i så elendig stand, at det var et under de blev sidende.

Så der skulle males færdigt, og der skulle sættes glas i. Anette lavede hele stuen til malerværksted, så hun kunne male om aftenen efter børnene var lagt i seng, og alle steder stod der vindues rammer til tørre.

I juli kom Mogens og Elsebeth for at kitte. Mogens havde erfaring fra vedligehold af de gamle vinduer i sommerhuset.


Juli 2009

Da alt glas var sat i og kittet var tørret lidt, skulle rammerne have de sidste lag blå maling - og endelig var malerarbejdet færdigt.

Nu skulle alle vinduerne samles igen. Tætningslister skulle sættes i, hængslerne skulle monteres, anverfere og stormkroge skulle skrues i. Anverfere og stormkrogene skulle sættes meget præcist, da det er dem, der holder forsatsruden af hærdet glas. Jakob og Susanne kom heldigvis på besøg i efterårsferien og hjalp. Det gik meget hurtigere når man var to. Til at holde forsats ruden, fik nogle special messing finger skruer, som Olav kunne levere fra Brd. Klee.
Oktober 09

Om fredagen i efterårsferien kom den store dag, hvor de otte vinduer på sydsiden af huset skulle i. Niels kom og hjalp, og vi fik alle otte i.

Resultatet blev et helt nyt udtryk ind i stuen...


Oktober 09

Oktober 09

Oktober 09

... og et helt nyt facade billede.

Oktober 09